maandag 31 maart 2014

Moholoholo, Jessica and more

Zo, daar ben ik weer! Sorry dat ik zo weinig blog, maar ik was de afgelopen week zo ontzettend moe, dat ik nergens anders meer energie voor had.
Ik ben hier nu al een maand en ik heb nog maar twee weken te gaan. De tijd gaat echt zo ontzettend snel! Het is hier heerlijk en prachtig, maar ik vind het opzich ook wel fijn om straks weer lekker in mijn eigen bedje te liggen.

Maar ik zal eens even vertellen wat ik afgelopen week allemaal heb beleefd :).

Maandag: Moholoholo
Afgelopen maandag ben ik naar moholoholo geweest. Het is een rehabilitatiecentrum waar ze dieren uit het wild opvangen. Zo komen hier bijvoorbeeld dieren die vast zijn komen te zitten in strikken en vallen van jagers. Of soms krijgen ze een telefoontje van boeren die niet blij zijn met leeuwen of luipaarden rondom hun vee.  Ze proberen altijd om de dieren terug te zetten in het wild, maar soms is dit niet mogelijk omdat ze bijvoorbeeld te erg verwond zijn of te gehecht zijn aan mensen. De dieren die ze waarschijnlijk wel terug kunnen zetten in het wild zijn niet toegankelijk voor bezoekers, zodat ze zo min mogelijk mensen zien.
Toen we aankwamen kregen we eerst een introductie waarin werd verteld hoe het is ontstaan en wat voor werk ze doen. Vervolgens werden we met zijn allen begeleid naar de cheetah verblijven, waar ze een cheetah naar buiten brachten en op een tafel lieten liggen. We mochten allemaal omstebeurt de cheetah aaien! Het was in het begin best wel spannend omdat ze allemaal vertelden dat je geen snelle bewegingen mocht maken, voorzichtig moest benaderen en alleen maar de rug mocht aaien. Maar toen ik daar eenmaal stond was het echt een megavette ervaring, iets wat ik niet snel zal vergeten.

 

 Zodra iedereen was geweest werd de groep opgesplitst in twee groepen. De groep waar ik in zat ging verder langs de cheetahs en de hyena's. Ik heb nog nooit een hyena van dichtbij gezien, dus ik had verwacht dat ze een stuk lelijker zouden zijn. Maar toen ik ze van dichtbij zag bleken het eigenlijk best wel mooie beesten te zijn. Een beetje hondachtig, maar toch weer anders.   

 
Na de hyena's zijn we doorgelopen naar alle vogelverblijven. Ze hebben echt ontzettend veel verschillende soorten vogels. Verschillende soorten arenden, gieren en andere roofvogels. Op de onderstaande foto zie je een Southern ground hornbill en op de tweede foto een  bateleur (wat dat ook mag zijn haha).



Na de vogels zijn we verder gegaan naar de leeuwen, luipaarden en wilde honden. Ze hadden een prachtige mannetjesleeuw en die zijn groot! Echt geweldig om alles een keertje van zo dichtbij mee te kunnen maken. Hetzelfde voor de luipaarden, ook echt ontzettend mooie beesten om te zien. Aan de ene kant was het wel triest, omdat ze niet vrij zijn maar allemaal achter hekken enzo. Maar het is wel goed om de dieren een keer van dichtbij te zien, zodat je weet waar je mee te maken hebt.




Het was een interessante en leuke ervaring, weer een ervaring rijker :).

Dinsdag: Jessica the hippo
Dinsdag was een drukke dag. De dag begon met bootcamp, daarna naar de stallen. We hebben eerst voltige gedaan met de paarden. Voor degene die niet paardrijden: voltige is een soort gymnastiek op het paard. Je gaat er op staan, hurken, bepaalde houdingen etc. Het is best wel zwaar, vooral na een ochtend intensieve gym haha. Het is mij uiteindelijk zelfs gelukt om zonder zadel op een paard te springen en een koprol achterover van het paard te maken (waarbij ik wel mijn enkel heb verstuikt maar oke).
Na de voltige hebben we nog een halfuurtje paardgereden en daarna zijn we uiteindelijk vertrokken. We zijn eerst naar een klein restaurant achtig iets geweest waar we pannenkoeken hebben gegeten. Bij dit restaurant is een megagrote baobabboom van bijna 2000 jaar oud. Deze bomen worden echt supergroot en oud en deze is zo ontzettend groot en zwaar geworden dat ie uiteindelijk is bezweken onder zijn eigen gewicht. Er is mij verteld, dat wanneer de mensen de boom hoorden instorten, dat ze dachten dat het een gasexplosie was. Op onderstaande foto sta ik op de foto met een 'jonge' baobabboom, van 'slechts' een paar honderd jaar oud.

 
Na onze lunch zijn we naar Jessica the hippo gegaan. Jessica is een tam nijlpaard, mensen hebben haar gevonden toen ze nog een baby was. Ze hebben haar met de hand opgevoed. Ze is wereldberoemd en wordt veel gebruikt voor documentaires enzo. Het was echt een superervaring om zo dichtbij een nijlpaard te komen. Vooral omdat je weet dat ze echt levensgevaarlijk zijn en dat ze op nummer 1 staan wanneer het gaat om mensen die worden gedood door een wild dier in Afrika. En we konden zo dichtbij komen bij deze! We hebben haar aardappelen gevoerd en thee gegeven. Vervolgens ging ze in het water liggen en konden wij haar een rug massage geven met onze voeten haha. Het is een ervaring die je voor altijd bij blijft. :)
 


's-Avonds zijn we nog op een gamedrive geweest in het donker. De sterren hier zijn echt zo prachtig, je kunt zelfs de Melkweg zien. Helaas hebben we geen spannende dieren kunnen vinden, alleen een kameleon haha.
 
WoensdagOp woensdag hebben we niet heel veel bijzonders gedaan. We zijn op een buitenrit geweest met de paarden en 's-avonds een gamedrive waarbij ik eindelijk wat olifanten heb kunnen fotograferen voor mijn onderzoek.
 
Donderdag: BushdagVoortaan gaan we op donderdag niet meer naar de stallen maar gaan we de hele dag naar de bush om daar meer te leren. We rijden soms een stukje en soms stappen we ergens uit om even rond te lopen en dingen te leren over de planten en andere dingen. Het is best interessant. We hebben ook nog even bij een uitkijkpunt bij een drinkplaats gezeten en toen kwamen er twee olifanten lang om te drinken. Ze zijn daar zeker 15-20 minuten gebleven, heerlijk om naar de kijken.
 


Prachtige weerspiegeling van de olifant in het water.


Hier zie je een groepsknuffel van drie zebra's :).


Op gegeven moment waren we aan het rondrijden toen we opeens allemaal gieren in de lucht zagen cirkelen. Dit kan twee dingen betekenen: of ze zijn gewoon lekker aan het vliegen, óf er ligt iets doods. Dus hup, er naartoe met de auto. En ja hoor, een boom vol met gieren en aan de andere kant van de weg lag een dode zebra. Aan de geur op te maken was hij die ochtend gedood. We keken om ons heen of we ergens leeuwen konden vinden en na een paar minuten zagen we de leeuwen verderop verstopt in de struiken.

 
We zijn een tijdje blijven staan maar de leeuwen waren te schuw en hadden waarschijnlijk genoeg gegeten, waardoor ze niet terug kwamen naar de zebra. We besloten om naar huis te gaan voor lunch en later weer terug te komen, wanneer het wat afgekoeld was. Dus rond een uur of vier reden we weer terug naar dezelfde plek en we zagen dat de zebra een beetje verplaatst was, dus dat ze er wel nog waren geweest. Ze lagen nog steeds verderop in de struiken te wachten. Met een hele hoop geduld en af en toe heen er weer rijden wisten we de leeuwen uiteindelijk langzaam te benaderen terwijl bij de zebra kwamen om te eten. Ze waren zo dichtbij! Er waren drie volwassen leeuwinnen en twee welpjes. We hebben bijna een uur naar ze gekeken, totdat het te donker werd. Ik heb geloof ik wel 100 foto's gemaakt, maar ik ga ze niet allemaal hier plaatsen ;).



Vrijdag
Vrijdag zijn we in de ochtend naar de stallen geweest en hebben we een buitenrit gemaakt. 's-Middags hadden we een middag vrij waarbij we lekker zijn gaan winkelen, eindelijk wat souvenirtjes weten te kopen :). 's-Avonds zijn we uiteten geweest en gezellig wezen stappen.

Zaterdag: Dagje in de bergen
Zaterdag moesten we weer op tijd opstaan omdat we die dag naar de bergen gingen. Ik had die nacht maar 4 uur geslapen dus ik was gesloopt haha.
Na ongeveer een uur rijden kwamen we op onze bestemming en het was echt prachtig. Ze hebben hier zulke mooie bergen en het water was zo helder. Het was een heerlijk relaxte dag, met bbq als lunch en lekker zonnen op de rotsen langs het water. Het water was te koud, dus ik ben niet gaan zwemmen haha.



 
's-Avonds thuis hebben we nog lekker een braai en een gezellige avond rond het kampvuur gehad.
 
 
Verder heb ik niet heel veel spannende dingen beleefd, zondag was relaxed en vandaag heb ik mijn tattoo laten zetten. Voor foto's check facebook, heb ze niet op mijn laptop ;)
 
Spreek jullie de volgende keer weer!


donderdag 20 maart 2014

Elke dag een nieuw avontuur!

Het is een week geleden, maar hier ben ik weer! We maken hier lange dagen en zijn soms pas laat thuis dus ik heb niet altijd tijd en zin om mijn laptop erbij te pakken en een heel verhaal te typen haha. Maar ik zal alle schade inhalen en vertellen wat ik de afgelopen week allemaal heb gedaan :).
 
Maar laat ik met het begin beginnen. Ik wil jullie graag wat vertellen over Zuid-Afrika zelf en mijn verblijf hier. Toen ik aankwam in ZA viel mij gelijk het eerste op: het stuur zit aan de verkeerde kant en ze rijden aan de andere kant van de weg. Dit was in het begin erg wennen, vooral als je zelf ook voorin zit en een beetje aan het meerijden bent. En het stadje waar ik verblijf is zo klein dat ze geen stoplichten gebruiken, maar alleen maar stopborden. Wat mij verder nog meer opviel is dat de donkere bevolking nog steeds zoveel lager staat dan de blanke bevolking. Je merkt dit vooral aan hoe ze worden behandeld en wat voor werk ze doen. Zo zijn bijvoorbeeld alle stalhulpen, kassajuffrouwen, pompbedienden, serveersters etc zwart. Ik vind het soms nog best lastig om er mee om te gaan omdat in Nederland (vrijwel) iedereen gelijk is. Zo weet ik bijvoorbeeld niet of ik ze op een bepaalde manier moet aanspreken of wanneer ik te aardig doe. Verder beschikt elke blanke over zijn of haar eigen auto, en zie je de zwarte bevolking langs de kant van de weg lopen onderweg naar zijn werk in de hoop een lift te krijgen van iemand.
Ze hebben ook wel een grappig cultuur dingetje. Het is bij hun een gewoonte dat vrouwen tijdens het avondeten als eerste mogen opscheppen en daarna de mannen. Ik had dit in het begin niet in de gaten, maar later viel mij op dat de mannen altijd bleven zitten en wachten totdat elke vrouw haar eten had gepakt. Ik vind dat we dit ook maar in Nederlands moeten invoeren haha :).
 
Op onderstaande foto zie je het huisje waar ik in verblijf. Het is een vierpersoonskamer met onze eigen douche en wc. Het dak is van riet en er leven ook eekhoorns in, die het heerlijk vinden om om 5 uur 's-ochtends ruzie te maken. Heerlijk.
 

Op de volgende foto zie je de safariauto die wordt gebruikt tijdens de gamedrives. Het is een oude rammelbak, maar dat maakt het juist extra gezellig vind ik. We nemen dan meestal een koelbox met drinken mee en wat te eten.



Zaterdag: Dagje aan het zwembad
Zaterdag was het warm. En niet een beetje warm, maar echt verrekkes heet gewoon. Maar omdat het onze vrije dag was hoefden we gelukkig niet naar de stallen. Dus gingen we lekker naar het zwembad. Ze beschikken hier over een eigen zwembad (jawel, je leest het goed) midden in de bush. Het is verhoogd dus de dieren kunnen er niet zomaar bij komen, behalve degene die kunnen traplopen dan :).



Het water was echt heerlijk, precies wat we nodig hadden. Maar rond een uur of twee begonnen we toch wel een beetje honger te krijgen en we hadden geen lunch meegenomen. Maar toevallig belde Glen ons op dat iedereen onze kant op zou kwam en dat ze lunch meenamen, wat een service!
De rest van de middag was supergezellig, we hebben spelletjes gespeeld, wat gedronken en een hoop gelachen. Op de terugweg hebben we nog een mini gamedrive gedaan. We hebben de avond afgesloten met een gezamenlijke braai en lekker kletsen rond het kampvuur. Het was een heerlijke relaxte dag.

Zondag: Treasure hunt gamedrive!
Zondag uitslaapdag! Althans, dat dacht ik. Ik lag lekker in mijn bedje en werd natuurlijk standaard om 8 uur wakker. Beetje liggen doezelen tot een uur of 9 en daarna pakte ik mijn laptop om lekker mijn series te kijken, want dat moet natuurlijk ook gebeuren! Ik was bijna halverwege de aflevering toen Traci, de eigenaresse en mijn begeleider, op de deur klopte. We moesten opstaan! Ze had ontbijt voor ons allemaal gemaakt en ze zei dat er een verassing was. Eenmaal bij de keuken aangekomen was er lekker toast en scrambled eggs, hmmm. Traci vertelde dat ze een treasure hunt gamedrive had georganiseerd. Normaal doen we op zondag niks, maar omdat we zaterdag al niks hadden gedaan wilde Traci iets leuks doen.
Tijdens ons ontbijt kregen we bezoek van de olifanten bij de drinkplaats, supergaaf! Ik ben snel terug naar ons huisje gerend om mijn camera te pakken, met deze foto als resultaat:


 
Op de onderstaande foto zie je de gezamenlijke keuken waar we elke avond samenkomen om te eten. De drinksplaats is hier ongeveer 10-15 meter vandaan, dus de olifanten waren erg dichtbij! Er komen wel vaker dieren langs, toen net was er ook de hele tijd een groepje wrattenzwijnen aan het grazen. 
 

Na ons ontbijt kregen we uitleg over wat de speurtocht inhield. We werden ingedeeld in teams van twee personen. Een persoon had verstand van de bush, planten, vogels en dieren en de andere niet. Elk team kreeg een lijst met daarop dingen die we moesten verzamelen (denk bijvoorbeeld aan een tak van een bepaalde soort boom, eetbare vruchten, bot van een dier) en een lijst met dingen waar we een foto van moesten maken (een vliegende vogel, die diersoorten in een foto, een pootafdruk etc). Voor elk ding kon je een bepaald aantal punten krijgen en degene met de meeste punten had gewonnen. We gingen met z'n allen in de auto op pad en wanneer je iets tegenkwam van je lijst moest je zeggen te stoppen en dan snel eruit springen of een foto maken. Daarnaast stopten we ook op bepaalde plekken in de bush waar we rond konden lopen om dingen te verzamelen.
Een van de dingen was om een foto te maken van je team ín een bepaalde boomsoort. Zie ons resultaat hieronder. Je mocht er niet naast staan, je moest er echt in klimmen. vandaar onze charmante houdingen :).


 
Op de terugweg zijn we nog even langs het zwembad gereden waar we met kleding en al in zijn gesprongen omdat het zo ontzettend warm was. Eenmaal terug gekomen bij het bushkamp kregen we 10 minuten te tijd om de laatste dingen te verzamelen. Daarna kwamen we bij elkaar en werd alles gecontroleerd en met elkaar vergeleken. De punten werden bij elkaar opgeteld en... ons team had gewonnen! We hadden 74 van de 100 punten, woehoe! Het was een erg leuke en leerzame dag en 's-avonds hebben we een filmavond gehouden. Het is een soort vaste prik om elke zondagavond met zijn allen een film te kijken, best gezellig :). Na de film lekker naar bed want de volgende dag weer vroeg op!
 
Maandag: St. Patricks day!
Ik heb maandagochtend iets gedaan wat jullie allemaal zal verbazen: Ik ben wezen sporten. Traci, Shannon en Ryan (moeder en kinderen) doen elke ochtend een soort bootcamp. Studenten gaan ook best vaak mee, dus ik dacht dat het misschien wel goed voor mij zou zijn om dat ook te gaan doen. Ken 't altijd proberen war. Dus, om half 8 's-ochtends stonden we in de sportschool en het was me toch zwaar! Waarschijnlijk de zwaarste workout die ik ooit heb gehad. Het is geen fitness en ook geen cardio. Elke dag train je een andere soort spiergroep. Het bestaat uit verschillende oefeningen die je elk een minuut lang moet doen en dan moet je doorschuiven naar de volgende oefening etc, totdat je alles hebt gehad. Daarna krijg je een minuut pauze en dan doe je nog een ronde en dan weer een minuut pauze en dan de laatste ronde. Drie rondes in totaal dus. In totaal ben je bijna 40 minuten bezig. Nou, ik dacht dat ik dood ging, echt waar. Maar ik had alles 3x gedaan, wat blijkbaar best een prestatie is. Ze vertelden mij dat mensen de derde ronde meestal niet halen wanneer ze dit voor de eerste keer doen.
Na de gym waren we om half 9 op stal en heb ik nog paardgereden. Ik had best een intensieve les en het was echt bloedheet. Ik had die ochtend weinig gedronken en alleen maar ontbeten, dus na mijn les ging ik bijna nokkie en moest ik eventjes gaan zitten om bij te komen.

De rest van de dag ging gewoon goed en 's-avonds gingen we uit want het was St. Patricks day! Het is eigenlijk een Ierse feestdag, maar blijkbaar heeft Zuid-Afrika ook een lichte Ierse invloed ofzoiets dus vieren ze het hier ook. Ik denk zelf dat ze het gewoon vieren zodat ze een excuus hebben om te zuipen en te feesten haha. Met St. Patricks Day staat de kleur groen centraal dus moesten we allemaal ons groen verkleden. We hebben klavertjes uitgeknipt uit groen plastic zeil en op onze kleren geplakt. Daarnaast hadden we een potje met groene glitters gekocht en op ons gezicht en armen gedaan. Toevallig had ik twee groene breaklights bij en daar heb ik een mooie kettingen van gemaakt haha. Op deze foto zie je het resultaat van onze creaties haha. Mooi toch? :)

 
 
Wanneer de mensen hier uit gaan, gaan ze allemaal naar Sleepers. Het is een restaurant maar heeft ook een pub. Het is de kleinste pub die ik ooit heb gezien, maar wel supergezellig. Ze hadden groene drankjes gemaakt en er was een bierdrinkwedstrijd. Ryan was tweede en had een fles drank gewonnen, vandaar de fles op de foto haha. Het was erg gezellig en aan het eind van de avond zat letterlijk iedereen onder de groene glitters haha.  Op deze foto zie je mij samen met Iona, een meisje uit Schotland. (Zie je ook dat ik al een klein beetje bruin ben geworden?) Laten we zeggen dat het uhm.. erg gezellig was geworden en zodra ik in mijn bedje lag was ik vertrokken.
 

Dinsdag: Neushoorns
Omdat het maandagavond een beetje laat was geworden mochten we dinsdag 'uitslapen' en vertrokken we om 8 uur in plaats van 7 uur. Ik werd wakker en letterlijk alle spieren in mijn lichaam deden pijn van bootcamp, gevolgd door paardrijden en een avond dansen. Ik kon amper lopen, dus het beloofde een lange dag te worden. Gelukkig gingen we die dag niet nog eens naar de sportschool, omdat we later waren opgestaan. Maar natuurlijk wel heel de ochtend rondsjouwen op stal met mijn zere spieren en ook nog eens paardrijden, maar gelukkig had ik er tijdens het rijden niet veel last van.

's-Middags zoals gewoonlijk weer een gamedrive. We hebben giraffes gezien en zebra's en impala's en ook twee neushoorns. Er scheen een prachtige avondzon dus ik heb ze goed kunnen vastleggen.

 
Voor mijn stage moet ik onderzoek doen naar de olifanten in het reservaat, maar het is de laatste tijd zo ontzettend rustig dat er bijna geen dieren te vinden zijn. Maar we hebben dinsdag wel een paar olifanten gezien, maar toen was het al bijna donker en kon ik geen goede, bruikbare foto's maken. De foto's heb ik nodig voor mijn project, zonder foto's zijn de gegevens van de olifanten niks waard.
 
Woensdag: Leeuwen
De ochtend begon weer met bootcamp in de sportschool. Het was deze keer gelukkig een stuk minder zwaar dan maandag en sommige onderdelen waren zelfs best goed te doen. Op stal begonnen we met een paardrijles en daarna heb ik geleerd hoe je een paard moet longeren. Best slecht dat ik dit niet kon na 11 jaar lang paardrijden haha. Maar oke, eens moet de eerste keer zijn. Het ging nog best goed en was leuk om te doen. Alleen was het die dag (natuurlijk) superwarm en was ik vergeten om zonnebrand op te doen. Ik ben dus ontzettend verbrand, ik zag er 's-avonds uit als een kreeft. Gelukkig is het nu al een stuk beter, het begint zelfs bruin te worden. 
De gamedrive die we die avond hadden was echt superrustig, geen dier te bekennen. We hebben twee uur lang rondgereden en alleen een paar impalas gezien. Daarna zijn we met de auto ergens gestopt om naar de zonsondergang te kijken en opgegeten te worden door de muggen.

 
Toen de zon eenmaal onder was zijn we nog even verder gereden. Wanneer het donker is gebruiken ze een soort grote zaklamp die aangesloten is op de auto. Met die lamp kun je in de bomen en struiken zoeken naar de reflecterende ogen van de dieren wanneer je er licht op schijnt. Zo hebben we uiteindelijk toch nog een paar impala's gezien, een wildebeest en een jakhals. We reden zo een poosje rond en toen zagen we weer een paar reflecties, waarschijnlijk gewoon impala's. Maar toen we dichterbij kwamen zagen we opeens twee leeuwen uit de struiken komen! Het waren twee leeuwinnen en het zijn echt prachtige beesten. Maar toen gebeurde het.. Glen liet per ongeluk de auto afslaan. En de accu van de auto is kapot, dus wanneer hij uit is moeten wij duwen om hem weer aan te krijgen. Dus daar stonden we dan, midden in de bush, lampen van de auto uit, pikkedonker én.. met twee leeuwen ergens in de buurt. En wij moesten de auto aanduwen. Het werd voor mij de spannendste gamedrive ooit haha. Glen zei dat er niks zou gebeuren zolang we dicht tegen de auto aan bleven, dus oke, dan doen we dat maar. Ik denk dat er nog nooit een groep mensen is geweest die zo snel een auto hebben aangeduwd haha. Toen we auto weer aan was zagen we de leeuwen een eindje verderop lopen en we hebben ze nog een stukje gevolgd, maar uiteindelijk zijn we ze kwijt geraakt door dichte begroeiing. Ik heb helaas ook geen foto's kunnen maken omdat het donker was. Maar het was wel een superervaring en ook best spannend.
 
Donderdag: Dooie boel
Op donderdag zijn de gamedrives altijd 's-ochtends en gaan we 's-middags naar de stallen. We hebben vanochtend een uur in een hutje gezeten bij een dam in de hoop dat er dieren langskwamen om te drinken. Maar helaas helemaal niks, op een paar waterschildpadden na. Daarna zijn we nog wat rondgereden, we zijn in totaal zeker 4 uur weg geweest. Ik had als doel voor mezelf dat ik een foto wilde van een springende impala, maar het is lastig omdat ze niet altijd springen en supersnel zijn. Maar het is me gelukt! En ik ben er trots op haha. Wist je dat een impala 12 meter ver en 3 meter hoog kan springen? Zo zitten de struiken niet in de weg wanneer ze moeten vluchten voor een leeuw of een ander roofdier. 


Dit is een mannetjesimpala, dat kun je zien aan de horens.


Dit is een vrouwtje en een paar jonge impala's.


Dit is een of andere roofvogel waarvan ik de naam alweer vergeten ben haha.


Dit is een bushbuck, de foto is niet geweldig omdat ze zo ontzettend snel zijn dat ik geen tijd had om te focussen haha. Maar ik wilde hem toch graag laten zien om dat bushbucks niet zoveel voorkomen in het reservaat.

Geen olifanten gezien vandaag, wat niet echt meehelpt aan mijn onderzoek haha. Volgende week weer nieuwe kansen, misschien komen ze nog een keer langs bij de waterput hier bij de keuken.

Nou, dit was eigenlijk een samenvatting van mijn week. Misschien dat ik van het weekend nog een excursie ga doen ofzo, maar dat horen jullie vanzelf!

Talk to you later!

donderdag 13 maart 2014

Zwemmen met de paarden en meer gamedrives


Hello everybody,

Om te beginnen: het is hier vandaag echt verschrikkelijk koud. We gingen vanochtend op een game drive en we vertrokken om 5 uur. Het waaide superhard en iedereen zat in de auto te koukleumen. De afgelopen paar game drives zijn echt slecht geweest. Heel erg rustig in de bush en bijna geen dieren te vinden. Vanochtend hebben we gekeken naar de zonsopgang onder het genot van een kopje thee. Ook vanochtend was het rustig en konden we helaas niet veel spannends vinden. Er kwamen een paar zebra's, impalas en gnoes voorbij en op het eind zagen we nog een arend, die was wel vet.


Gisteren was het juist ontzettend warm. Het was denk ik sowieso 30 graden. Dus zijn we 's-middags met de paarden gaan zwemmen en dat was echt ontzettend gaaf! En met zwemmen bedoel ik dan ook echt dat je zonder zadel op je paard gaat en zo diep het water in dat je paard echt moet zwemmen. Ik heb het nog nooit eerder gedaan maar het is zeker weten een aanrader. De paarden vonden het heerlijk en ik ook want het water was lekker verkoelend haha. Maar mijn paard was niet zo'n goede zwemmer en hij zwom verticaal, beetje zoals een zeepaardje haha. Maar, ik ben er vanaf gevallen haha. Want doordat hij zo verticaal zwom moest je je vasthouden aan de manen maar zak je zelf heel ver naar achter. Dus zodra mijn paard weer grond onder zijn voeten kreeg zat ik ongeveer op zijn kont, dus gaf hij een paar goede bokken en daar lag ik in het water. Ik zag het aankomen maar het lukte mij niet om terug naar voren te komen op het paard. Het is nog een stuk lastiger dan het lijkt! Maar nadat ik er af was gevallen ging mijn paard er vandoor, het is een echte vreetzak dus hij rende gelijk naar het gras. Toen ik weer opstapte ben ik met mijn blote voeten door de doorns gelopen dus die zaten helemaal vol. Elke dag een nieuw avontuur! Voor de rest had ik niks, op een mega blauwe plek op mijn been na dan. Maar het was echt een super ervaring en ik zou het graag nog een keer willen doen. Er zijn helaas geen foto's gemaakt maar misschien komen er nog meerdere dam swims.

Na onze game drive van vanochtend zijn we naar de stallen gedaan. We hebben spelletjes gedaan met de paarden waardoor je je paard beter leert kennen en meer zelfvertrouwen krijgt. Zo moest je bijvoorbeeld op je paard onder een touw door en slalommen om palen waar gekleurde dingen aan hangen en een versmalling met flapperend plastic. Daarnaast moest je naast je paard hangen om een zweep van de ene naar de andere pion te brengen. Ik zat op een paard genaamd The Kiwi, het is een ex racepaard. Het is absoluut niet het type paard dat ik gewend ben om te rijden. Daarnaast waaide het vandaag ontzettend hard dus waren de paarden iets frisser. Dus ik zat in principe op een soort tikkende tijdbom die niet stil kon staan en ontzettend nerveus was. Vooral omdat ik de dag daarvoor een ontzettend lomp paard had gereden waar je vanalles mee kon doen, was het voor mij best wel even wennen. Maar uiteindelijk ging alles goed en wat het een fijn paard om te rijden.

Vanmiddag hebben we nog een gamedrive gedaan, omdat de afgelopen paar drives zo slecht waren. Deze gamedrive was echt stukken beter. Het begon al gelijk met groepen zebra's, impala's en giraffes bij elkaar, gevolgd door een paar waterbuffels.

 
Ze hebben hier ook een leuke volgen, ze noemen hem de 'go away bird'. Ze hebben hem deze naam gegeven omdat hij andere dieren waarschuwt wanneer er iets aankomt. Het geluid wat hij maakt lijkt alsof hij zegt 'go awaaaay!'. Best grappig om te horen. Hier zie je de vogel. Wanneer hij vliegt lijkt hij een beetje op een papegaai, of een kaketoe, met z'n kuif.
 
 
En we hebben ook een neushoorn gezien! Eindelijk is mijn big five compleet haha. En hij is best dichtbij gekomen dus het was echt supergaaf om te zien. Het was een groot mannetje en ze noemen hem Magnum. De neushoorns in dit reservaat zijn eigenlijk best relaxed en zullen niet zo snel iets doen. Aan de ene kant is dat wel mooi, maar aan de andere kant zijn de neushoorns hier perfect om op te jagen. Afgelopen week hebben ze in het reservaat een auto aangehouden en doorzocht omdat ze illegaal in het park waren. Want je kunt niet zomaar naar binnen, je hebt verschillende bewaakte toegangspoorten. Ze vroegen om het rijbewijs en de mannen gaven aan dat ze op gamedrive waren en dat ze verdwaald waren. Omdat ze niks in de auto konden vinden lieten ze de mannen gaan. Maar ze hadden tijdens het doorzoeken het rijbewijs op het dak van de auto gelegd en zodra de mannen mochten gaan reden ze snel weg, waardoor hun rijbewijs van het dak was gevallen. Later op die dag hebben de beheerders van dit reservaat de struiken doorzocht waar ze de auto hadden aangehouden. Hier vonden ze een bijl, een aantal geweren en kleren. Duidelijk stropers op zoek naar een neushoorn. Het ene geweer was kapot gegaan tijdens het afvuren, dus de beheerders konden zien dat het was gebruikt. Ze hebben gezocht in de bush naar een neergeschoten neushoorn, maar ze hebben er gelukkig geen gevonden.
Het is best wel een issue hier, het komt omdat de mensen in Mozambique zo arm zijn. De bewoners daar leven in zeer slechte omstandigheden. Denk aan zelf gebouwde hutjes en weinig banen en geld. En wanneer ze zien dat hun buurman van een hutje naar villa verhuist omdat ze de hoorn van een neushoorn hebben verkocht begrijp ik opzich best dat ze in de verleiding komen. De hoorn van de neushoorn is momenteel het meest dure handelswaar wat er is. Duurder dan goud of diamanten of wat dan ook.  
Gelukkig leefde de neushoorn die wij hadden gezien gewoon en hij was echt mooi om te zien.
 


 
Toen we op de terugweg waren van onze game drive kwamen we nog een olifant tegen. We waren naar de zebra's aan het kijken en aan de andere kant stond ineens een olifant. Maar hij was waarschijnlijk in zijn bronstperiode, ze noemen dit musth. Hierdoor zijn ze letterlijk levensgevaarlijk worden en in staat zijn om je te vermoorden. Dit mannetje kwam achter ons aan en een olifant kan ongeveer 40 km/uur rennen. Het was dus best wel eventjes een spannend momentje haha. Gelukkig ging hij snel weer de bush in en konden we weer rustig verder rijden.
 
Er is eigenlijk nog zoveel meer wat ik wil vertellen, maar ik wil graag gaan slapen nu haha.
Dus dit is het voor nu, maar er komt wel weer een volgende blog.
 
Talk to you later!
 

maandag 10 maart 2014

Krugerpark!


Eindelijk was het dan zo ver, ik ben afgelopen vrijdag naar het Krugerpark geweest! Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten, het Krugerpark is het grootste wildifepark van de wereld. Het loopt grotendeels in Zuid-Afrika maar ook deels in Mozambique. Om een beetje een beeld te scheppen ben ik eventjes creatief bezig geweest en heb ik Nederland naast het Krugerpark gezet.


Links zie je het Krugerpark, het volledig groene gedeelte. En rechts zie je Nederland, wat dus vrijwel net zo groot is! Je ziet gelijk het verschil aan de hoeveelheid wegen, ook wel leuk om eventjes over na te denken. Maar oke, het Krugerpark is dus net zo groot als Nederland, maar dan alleen maar natuur, echt onvoorstelbaar mooi.

We vertrokken vrijdagochtend om 5 uur, dus ik moest al om half 5 mijn bed uit. Na ongeveer anderhalf uur rijden kwamen we aan bij de ingang van het Krugerpark. Je kunt niet zomaar het park in en je moet ongeveer 200 rand toegang betalen en je naam en herkomst enzo invullen voordat je naar binnen mag. Volgens mij gaat het park om 6 uur open en weer om 6 uur 's-avonds dicht. Je kunt een speciale safaritour nemen en dan zit je met allemaal mensen in zo'n busje en kun je foto's maken uit een klein raampje. Ik ben samen met twee andere studenten en met de zoon van de eigenaar geweest. De zoon, Ryan, die reed en wist allerlei dingen over de dieren te vertellen dus wij hadden niet echt een gids nodig. Het voordeel van een eigen auto is dat je kun gaan en stoppen wanneer je wilt en dat je kunt zeggen of de auto bijvoorbeeld een stukje verder naar voor of naar achter moet om een foto te maken. Wat een service haha.

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten kent Afrika de Big Five. Deze bestaat uit de luipaard, leeuw, waterbuffel, olifant en neushoorn. Waarom deze dieren in de Big Five? De Big Five bestaat uit de dieren die het meest gevaarlijk zijn om op te jagen. Je kunt ze niet in alle parken vinden, maar wel in het Krugerpark. Het is voor de meeste mensen dan ook hun doel om de Big Five te spotten, maar zo makkelijk is dat nog niet. We waren net een kwartiertje in het park denk ik totdat we de eerste al tegenkwamen: de waterbuffel. Deze hebben ze ook heel veel bij de bushkamp, dus ik had ze al best vaak gezien. Even later zagen we een groepje olifanten, hoppa dat was nummer 2!
Het voordeel van de safari is, wanneer er een auto langs de kant van de weg is gestopt, dan weetje dat er is te zien is dus kun je zelf ook stoppen om te kijken. We kwamen bij een bosachtig stuk waar een hoop auto's stonden, vast iets bijzonders dus! Een andere bestuurder vertelde ons dat er een luipaard was met drie jongen en dat ze net de weg hadden overgestoken. Luipaarden zijn er in het algemeen best veel, maar ontzettend moeilijk te vinden. Dit komt omdat ze heel snel zijn en in bomen klimmen. We hadden even gewacht maar konden ze helaas niet vinden in de struiken. We reden een paar meter verder omdat we steeds het geluid van een baviaan hoorden. Ze zaten allemaal hoog in de bomen. Ryan vertelde dat ze waarschijnlijk zoveel lawaai maakten vanwege de luipaarden en daarom ook hun veiligheid hogerop zochten.
Hier zie je een aapje helemaal bovenin de boom.


Terwijl wij dus foto's aan het maken waren van de apen riep Ryan ineens 'Look look look!' Hij zag in zijn achteruitkijkspiegel ineens een luipaard over de weg rennen! Dus wij draaiden ons met een ruk om en een paar seconden later zagen we er nog een over de weg rennen! We hielden onze camera gereed, maar later hoorden we dat ze allemaal al waren overgestoken. We hadden helaas geen foto's kunnen maken maar we hebben er wel een gezien! En dat telt. Dus om 8 uur 's-morgens hadden we al 3 van de Big Five gezien, wow. Nu alleen nog de leeuw en de neushoorn.

We hebben nog zo ontzettend veel andere dieren gezien: zebra's, giraffes, maar ook struisvogels en gieren. En verder deed ik gewoon ontzettend veel genieten van de omgeving. Het veranderde steeds, dan had je weer prachtige open velden, dan weer enorme rotsblokken en dan weer ontzettend veel struiken waardoor je amper dieren kon vinden.





Er is een soort antilope die ik echt heel mooi vind. In het Engels noemen ze het een waterbuck, wat waterbok is in het Nederlands. Ze heten zo omdat ze, je raad het al, bij het water leven. Wanneer er dan een leeuw of een ander roofdier komt dan rennen ze snel het water in. Ze hebben een dikke, vettige vacht wat hun droog houdt. Daarnaast geeft het blijkbaar een ontzettende stank af, wat hun minder aantrekkelijk maakt voor roofdieren. De Mannetjes hebben prachtige gestreepte horens. Ik heb er toevallig een goede foto van kunnen maken. Je hebt ook nog een andere antilopesoort, de koedoe, deze lijkt (voor de amateurs zoals ik haha) een beetje op de waterbok. Alleen bij de koedoe hebben de mannetjes gekrulde horens. Ik heb helaas alleen foto's van de vrouwtjes, dit is de tweede foto hieronder.



Door de grote hoeveelheid regen die de afgelopen week is gevallen zijn er veel overstromingen geweest en zijn de wegen allemaal superslecht. Er is een rivier, de olifantsrivier, en die is echt supergroot geworden. Op sommige plekken was die bijna 30 meter diep, terwijl het normaal gesproken een rivier is van ongeveer 20 meter breed. Aan de kant van de rivier vonden we een krokodil. Gelukkig was het droog en scheen de zon toen we naar Kruger gingen. Het was echt prachtig weer en ik ben amper verbrand haha.

 
 
Nadat we de rivier waren overgestoken kwamen we een grote groep olifanten tegen. Er zaten ook een hoop jonge olifantjes tussen, zelfs twee olifantjes van maximaal 2 maanden oud! En olifanten groeien heel langzaam, ze zijn pas volgroeid wanneer ze ongeveer 15 jaar oud zijn. Ze stonden best dichtbij en staken uiteindelijk allemaal de weg over, supergaaf om deze megabeesten van zo dichtbij te kunnen bekijken. Ze zijn eigenlijk vrij relaxed en zullen niet gauw iets doen. Ze lopen gewoon rustig weg en gaan ergens anders staan om verder te eten. Ik kan er wel foto's van blijven maken, ik vind ze zo geweldig!



 

 
Na onze ontmoeting met de olifanten reden we verder naar wat hun noemen het olifantskamp. Het is een soort bungalowpark achtig iets waar mensen kunnen verblijven zodat ze meerdere dagen in het Krugerpark kunnen doorbrengen. Wij gingen daar enkel naartoe om te lunchen. Onderweg naar het kamp zagen we weer een aantal auto's stilstaan langs de kant van de weg, er lagen leeuwen! Twee mannetjes lagen in de schaduw onder een boom, ze zijn zo goed gecamoufleerd dat als er geen auto's stonden dat wij er waarschijnlijk gewoon voorbij waren gereden. Er zaten veel takken voor dus het was vrij lastig om mooie foto's te kunnen maken, maar ik heb het toch geprobeerd. Toen een van de leeuwen opstond zagen we dat hij heel erg mank liep, misschien een gebroken poot. Waarschijnlijk is hij dan op de horens genomen door een dier die hij wilde vangen en doden.

 
Dus van de Big Five hoefden we alleen nog maar de neushoorn te zien en dan was het compleet. Ryan zei dat hij nog nooit in één dag de Five had gezien, dus we gingen de uitdaging aan haha. Maar eerst lunch. Het olifantskamp was boven op de berg, waardoor je een prachtig uitzicht had op de olifantsrivier en de bush. De foto brengt het helaas niet zo mooi over als dat het in het echt was. Ze hadden ook een souvenirwinkel dus we hebben ook nog lekker geshopt haha.
 
 

Na onze lunch gingen we weer verder op pad. Maar het was eigenlijk best rustig en we hebben helaas geen neushoorn kunnen vinden, dus onze Big Five was niet compleet. We hadden gehoord dat andere mensen jachtluipaarden hadden gezien, maar ook deze hebben we helaas niet kunnen vinden.
We zijn wel nog naar een olifantsmuseum geweest in het park. Het was best interessant om te zien. Je kon de ontwikkeling van de olifant zien en er was een skelet en een hart op sterk water. Daarnaast waren er schedels en slagtanden van de grote olifanten die in het park geleefd hebben. Bij elke schedel hing een foto van de betreffende olifant en een beschrijving van hoe oud hij was geworden en hoe hij was overleden. Er was ook een kaart van het park met daarop de olifanten die er nu leven, inclusief foto's namen en beschrijving. Op de onderstaande foto zie je de olifant met de grootste slagtanden van Zuid-Afrika.



Er is nog iets wat ik jullie wil laten zien. Ze hebben hier de vogel waar Zazu van de lion king van is afgeleid. Je ziet ze hier best veel rondvliegen en ik vind ze leuk. Het was lastig om er eentje op de foto te krijgen omdat ze altijd zo snel weggaan. Ik kan de naam maar niet onthouden dus ik noem ze gewoon Zazu vogels haha.

 
Nou, dat was het eigenlijk wel zo'n beetje. Ik heb echt een geweldige dag gehad in het Krugerpark en het is zo ontzettend mooi, de natuur en alle dieren. Maar hoe mooi alles ook is, ik denk niet dat ik hier ooit zou kunnen wonen. Ik kan gewoon maar niet wennen aan de manier waarop de mensen hier leven. Waar ik nu verblijf hebben ze het best goed, maar je merkt gewoon dat de zwarte bevolking het zoveel slechter heeft en dat vind ik lastig. Van de week in het restaurant gooide ik een lamp kapot en iedereen had zoiets van, joh laat liggen dat hoef je zelf niet op te ruimen. Daarna liepen ze gewoon weg en laten ze de troep achter voor de mensen die daar werken. Daarnaast is en blijft het gewoon een derdewereld land. Maar iedereen is altijd superaardig en beleefd, dat is wel fijn.
 
Morgen weer paardrijden en een game drive en dan kan ik gaan beginnen met het volgen van de olifanten!
Maar voor nu zoek ik lekker mijn bedje op, want de dagen zijn hier echt zo ontzettend vermoeiend en iedereen gaat vroeg naar bed. En omdat ik niet in mijn eentje in het donker in de bush wil zitten (waar leeuwen en andere beesten gewoon kunnen komen) ga ik ook maar gewoon naar bed haha.
 
 
Talk to you later!